Misiune imposibila: sa gasesti un gazetar bun in Romania. Cum comentati?

August 8th, 2009 by iskander

FireShot capture #23 - 'Misiune imposibila_ sa afli cine te reprezinta in Parlament_ Cum comentati_ I Ziarul Financiar' - www_zf_ro_politica_misiune-imposibila-sa-afli-cine-te-reprezinta-in-parlament-cum-comentati-4723732Tare imi plac mie gazetarii astia care se documenteaza, transpira pentru a afla adevaruri incomode ca apoi sa dea in fapt treburi murdare. Trebuie sa admiri efortul lor de a sapa prin “gunoaie” avand din pacate ca urmare eventual o desconspirare a unui parvenit sau jmenar ajuns in pozitii inalte, imbogatit prin tzepe date statului sau partenerilor de afaceri, pentru ca oricum justitia (ha ha) nu o sa se atinga de individ. Cred ca este frustrant de-a dreptul, fara gluma.

Si totusi ce te faci cu jurnalistul care ramane atat de blocat in modul asta de gandire ca nu mai cauta decat partea nasoala, gunoiul, ineficienta. Uite un exemplu foarte simpatic: in Ziarul Financiar, pe 6 August, Doina Anghel scrie un articol cu numele “Misiune imposibila: sa afli cine te reprezinta in Parlament. Cum comentati?“. Aflam din acest articol ca este virtual imposibil sa aflii cine te reprezinta in Parlament:

zflogo Cum faci daca tocmai te-ai mutat intr-un cartier nou, tocmai ai revenit in tara si vrei sa iei legatura cu parlamentarul care te reprezinta sau pur si simplu vrei sa afli cine este? O cautare pe google? Este putin mai complicat de atat. Si asta pentru ca nu exista site, baza de date sau macar un afis la primaria de care apartii unde ai putea sa verifici aceasta informatie.

Articolul, bine documentat de altfel, ne arata ca nici din Google, nici de la primarie, nici de la Parlament nici de la BEC nu poti sa afli cine te reprezinta in Parlamentul Romaniei. Sa zicem ca daca tocmai te-ai mutat in Buzau, pe strada Viilor (exemplu din viata reala, parol) n-ai deci nici o sansa in a afla la cine poti sa te plangi.  Mai sa fie, suna tare ciudat, sa o credem pe Doina Anghel pe cuvant?

Pai e greu sa stam acum sa facem toata munca ei sa sunam la primarie, la Parlament sau la BEC ca sa o verificam, asa ca zic sa cautam doar pe Google, e mai la indemana. Prima incercare: “parlamentari Buzau strada Viilor“. Succes! Ce chestie, chiar in primul link, Alegeri.TV imi prezinta o pagina unde daca scriu “Viilor” aflu rapid care e treaba cu colegiul si cu candidatiii / castigatorii in alegeri. Deci reprezentatii aia de-i cautam. Mai sunt si alte situri (infoalegeri, uninominal.romportal.ro) dar acolo intr-adevar nu prea gasesti informatia asta (deh nu-s toti la fel de buni ca aia de au facut Alegeri.TV :grin: ).

Acum cert e ca articolul are ceva valoare, pentru ca este intr-adevar jenant ca Primaria, Parlamentul sau BEC nu sunt interesate sa informeze populatia, dar (ce noroc), uite ca sunt initiative private care rezolva problema.

Intrebarea este: asta oare mai era interesant pentru Ziarul Financiar, suficient de interesant cat sa scrie un articol?

P.S. Disclaimer: Am publicat un comentariu pe aceasta tema la articolul de mai sus inca de vineri, insa inca nu este aprobat. Sa vedem cat dureaza pana apare, daca apare :)

Later Edit: Nici azi nu au aparut comentariile, insa se pare ca au aprobat un comentariu d-al lui Samuel (care nu zice de strada Viilor :) ).

Cum faci daca tocmai te-ai mutat intr-un cartier nou, tocmai ai revenit in tara si vrei sa iei legatura cu parlamentarul care te reprezinta sau pur si simplu vrei sa afli cine este? O cautare pe google? Este putin mai complicat de atat. Si asta pentru ca nu exista site, baza de date sau macar un afis la primaria de care apartii unde ai putea sa verifici aceasta informatie.

Leave a Reply